Dit is ons Blog

Wat organisaties van publieke crowdfunding acties kunnen leren

Het is een moeilijke tijd om geld in te zamelen en niet alleen door economische omstandigheden, maar we hebben te maken met een razend tempo van nieuwe donatie initiatieven. Organisaties moeten zich dus aanpassen aan het veranderende donatie gedrag. Daarom zoomen we in dit artikel in, op één van de grootste ontwikkelingen van de afgelopen jaren; crowdfunding. Wat zijn de learnings die we kunnen halen uit publieke acties? Hoe zet je deze learnings succesvol om voor jouw organisatie?

Vorig jaar, is in Nederland 417 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Dat klinkt als én is veel geld. Maar 2020 is het eerste jaar waarin we een daling zagen in het opgehaalde donatie bedrag door crowdfunding. Als gevolg van corona haalden ondernemingen minder geld op. Voor creatieve en maatschappelijke projecten en consumentenleningen werd juist meer geld opgehaald. Consumenten die via crowdfunding een persoonlijke lening financierden voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of verbouwing haalden 24% meer op dan in 2019. 

Online fondsenwervingscampagnes

Door de komst van online platforms kan iedereen, in een paar klikken, zijn of haar fondsenwervingscampagne starten. Men stelt een inzamlingsdoel vast, maakt dit bekend and.. fingers crossed! En wat denk je? Dit blijkt enorm succesvol! Genoeg reden om de gehanteerde tactieken te bestuderen en om te zetten in concrete acties voor jouw organisatie. 

Waarom zijn individuele crowdfunding acties succesvol?

Het doel van crowdfunding is geld inzamelen, maar het gaat verder dan dat. De kracht is, dat je mensen betrekt bij wat jij wilt bereiken. De aantrekkingskracht ligt dan ook in het feit dat iemand precies weet waar hun geld aan wordt besteed. En nog belangrijker, welke impact de gift heeft.

Volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels is laagdrempeligheid één van de factoren die bijdraagt aan het succes. Het geeft mensen het gevoel dat ze iets kunnen betekenen en daardoor voelen ze zich gelukkiger. Ze krijgen het gevoel van verbondenheid, het samen streven naar het einddoel. Bovendien bepaalt men zelf de inzet én zit je nergens aan vast.

Gunfactor is the key

Je ziet in veel campagnes dat de gunfactor een belangrijke rol speelt. Er is iets gebeurd waar iemand niks aan kan doen. Een campagne starten voor een ander, enzovoorts. Het gaat erom dat het verhaal wat je overbrengt een ‘gezicht’ krijgt. Bij organisaties weet een donateur vaak niet waar zijn donatie naar toe gaat, en welke impact de gift heeft.

6 crowdfunding successen om te verwerken in jouw fondsenwervingscampagne

  1. Zorg voor aantrekkingskracht in de vorm van laagdrempeligheid
  2. Creëer een verhaal rondom jouw campagneplan, creëer een gunfactor 
  3. Overtuig mensen dat zij het verschil kunnen maken. Kortom maak inzichtelijk wat de impact van hun gift is
  4. Vrijheid, blijheid. Geen kleine lettertjes, geen verplichtingen. Laat men zelf de inzet bepalen (Lees onze tips voor succesvolle beïnvloedingsprincipes
  5. Wees transparant, laat zien waar hun donatie naartoe gaat
  6. Geef terugkoppeling, dit verkleint de stap van eenmalige donateur naar toekomstig ambassadeur

Creëer ook gelukkigere bezoekers

Ondervind zelf waarom onze klanten zo tevreden zijn